1) Dos bons amics es retroben al tren. A mig trajecte, parlant de política, un, socialista de tota la vida, li diu al seu company "indepe": "els independentistes acabareu guanyant". "No t'equivoquis", va respondre l'amic, "no estem guanyant, sou vosaltres els que esteu perdent".


2) Aquesta anècdota dels dos amics al tren sempre em ve al cap quan llegeixo la desastrosa situació en la qual es troba l'Estat espanyol des de fa anys. No cal anar gaire lluny ni fer un repàs històric, sinó centrar-nos només en l'actualitat econòmica. I la situació és aquesta:


3) Espanya escala a la cinquena posició dels països amb més pobresa de la UE amb un 20,7% de persones en risc, segons les dades publicades per Eurostat. En el cas dels menors de 16 anys, és el tercer país amb més nens pobres de tot Europa per darrere de Romania i Bulgària.


4) El Banc Central Europeu ha situat Espanya com el país de la zona euro que menys ha gastat el 2020 per lluitar contra la crisi generada per la Covid-19. L'organisme calcula que Espanya va destinar només l'1,3 del PIB en estímuls fiscals enfront del 4% de mitjana de l'eurozona.


5) L'atur juvenil a Espanya puja amb força i ja és a prop de triplicar la mitjana de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics). La taxa d'atur entre persones de 15 a 24 anys frega el 41%, mentre que la mitjana dels països de l'OCDE és del 14%.


6) La crisi del coronavirus va portar l'economia espanyola a registrar el 2020 un descens històric del PIB de l'11%. Fins ara, el major descens anual del PIB, des de l'inici de la sèrie el 1970, s'havia registrat el 2009, en plena crisi financera, amb una caiguda del 3,8%.


7) El deute públic espanyol tanca el 2020 en 1,345 bilions d'euros, el seu màxim històric, situant-se en el 120% del PIB. La xifra supera les previsions que situaven el deute públic en el 117,1% del PIB, una xifra que no s'havia vist des de 1902, després del desastre del 1898.


8) Espanya se situa per sobre de la mitjana de la Unió Europea -en el lloc onze- pel que fa a percentatge de persones amb discapacitat en risc de pobresa i exclusió social, amb un 32,5% enfront del 28,4% de la UE, segons un article d'Eurostat.


9) Ja abans de la pandèmia, la desigualtat econòmica a Espanya era més gran que a la resta d'economies avançades, la renda per càpita un 27% menor que la dels països més avançats de l'OCDE, la productivitat un 19% més baixa i la taxa d'ocupació també.


10) Podríem recordar també els escàndols judicials, la fugida de Juan Carlos I, la corrupció de la monarquia (diners en paradisos fiscals) i dels principals partits polítics, la guerra bruta, la incapacitat per al diàleg, la impossibilitat de prendre decisions, el franquisme


11) incrustat a totes les estructures de l'Estat, la manca absoluta d'empatia de l'administració (familiars de les víctimes de Germanwings que han de pagar a hisenda...), absència d'escrúpols (Villarejo "el patriota" que vol vendre secrets d'estat als "indepes" per fer calaix)...


12) Els dos amics continuen la conversa al tren. Un, socialista de tota la vida, li diu al seu company "indepe": "i per què voleu marxar? Què hi teniu contra Espanya?". "No t'equivoquis", va respondre l'amic, "contra Espanya res; contra la inoperància i la ineficàcia tot!".


13) Espanya s'ha demostrat un estat inoperant, ineficaç i, per tant, fallit. I per això no pot respondre la pregunta de "què pot oferir Espanya? Quin és el seu projecte?" Com em va dir un conegut periodista: "l'únic amb projecte per a Espanya és VOX, i és el projecte de sempre".


i 14) Espanya té el "govern més progressista de la història" en un estat que continua ancorat al segle XIX. I per això envia militars a lluitar contra una pandèmia i la Guardia Civil investiga @omnium Cultural per denigrar la imatge d'Espanya a l'exterior.


Top