'Meer coronamaatregelen of niet? Hier worstelt het kabinet mee' https://t.co/aYkBzaUTPq 'Alarmerend, maar daar staat tegenover dat de cijfers zoals die nu zijn volgens coronaminister De Jonge binnen de voorspellingen van het RIVM passen.' Dit is totaal idioot. Draadje 👇

nos.nl/artikel/240510…


2/ Voor de honderdste keer: modellen zijn een nuttig instrument om een gevoel te krijgen voor de verwachte uitkomsten van verschillende beleidskeuzes. Het. Zijn. Geen. Prognoses.


3/ Dat het geen prognoses zijn, kunnen we hieronder zien (h/t @steeph). We scheren qua totale bezetting nog steeds boven de hoogste marge. Het is in een pandemie absoluut idioot om te gokken op die verwachtingen. Zeker in de huidige fase, waarin het #zorginfarct al actueel is.


4/ Het modelleerteam geeft zelf aan dat ze optimistische aannames maken. Voorbeelden: - Homogene vaccinatiegraad binnen leeftijdsgroepen (is niet zo). - Het model kent geen immuniteitsverlies over tijd (ook niet waar). De verwachtingen zijn dus per definitie te optimistisch.


5/ Dat is op zich niet erg. Bijvoorbeeld, voor de korte termijn is de aanname van constante immuniteit voor gevaccineerden geen probleem. Over een maand nieuwste data erin mikken en dan trekt het vanzelf bij.


6/ Immuniteit door een infectie wordt ook als constant gezien en dat levert nu wel problemen op. Want veel mensen zijn meer dan een jaar geleden besmet en dan is er ook immuniteitsverlies (hoi @Ipie33 👋). Maar in de interpretatie kun je daar rekening mee houden.


7/ Daarnaast is er een serieus risico op een influenza-epidemie, als er geen reductie is in het aantal contacten. ECDC waarschuwt al weken voor het influenza A subtype H3N2. Dit is een heftige variant met in potentie serieuze gevolgen.

ecdc.europa.eu/en/news-events…


8/ De modellen en verwachte uitkomsten van verschillende scenario's voor de capaciteit gaan alleen over corona. Longartsen, die ik spreek, geven aan dat er nu al een bonanza is aan luchtwegvirussen, ook qua opnames (rhino, adeno, of bijv. RS). Influenza erbij is echt foute boel.


9/ Het model laat ook een verwachte piek zien op korte termijn. Die wordt vermoedelijk ingegeven door een tijdelijke verzadiging (hoge mate van immuniteit in de samenleving). Maar het model rekent zonder immuniteitsverlies. Dat is dus mogelijk onrealistisch.


10/ Sturen op basis van modellen in een pandemie met zoveel onzekerheden is niet slim. Sturen op modellen met zulke negatieve verwachtingen, tijdens een zorginfarct, is helemaal niet slim.


11/ Maar niet leren van fouten is onvergeeflijk. Voorbeeld: onderstaande modeluitkomsten waren net na de maatregelen van 25 september. Let wel: kabinet ging op 25 sep. verder dan OMT adviseerde (bijv. openen nachthoreca) en modellen zijn gebaseerd op doorrekening OMT advies.


12/ Hanlon's razor stelt: "Schrijf nooit kwaadaardigheid toe aan iets dat adequaat kan worden verklaard door incompetentie." Welke het ook is, maakt niet meer uit. De consequentie zou hetzelfde moeten zijn.


Top