CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 46 van 2021. In week 46 overleden er 3837 mensen. Dat is 29.6% meer dan verwacht. Een draad over de sterfte per week en sterfte door corona. En waarom code zwart in Limburg al zichtbaar wordt.


2/ Ik kijk naar: 1) Oversterfte adhv historische gemiddeldes (tweet 3/4) 2) Sterfte door corona met een dynamisch linear model (DLM) (tweet 5) 3) Sterfte door corona met model gebaseerd op plaats van overlijden (tweet 6) De uitleg kun je hier vinden:

github.com/mzelst/covid-1…


3/ De oversterfte in week 46 (15 november - 21 november): 1) Methode CBS: 877 2) Methode RIVM (11 november - 17 november): 869.5 (grafieken CBS / RIVM)


4/ Oversterfte Wlz en overige bevolking (CBS) De sterfte bij Wlz-gebruikers (mensen in zorginstellingen) is 39% meer dan verwacht. De sterfte in de overige bevolking is 24.1% meer dan verwacht.


5/ Het officiële aantal sterfgevallen voor week 46 is op dit moment 249. De DLM methode schat het aantal corona-overledenen voor week 46 op 771 (95% betrouwbaarheidsinterval: 665-910). De sterfte door corona tot nu toe is 35161 (95% betrouwbaarheidsinterval: 34448-35948).


6/ Een andere methode om de sterfte door corona te schatten beschreef ik in dit draadje: https://t.co/01FTjugwDa Het aantal sterfgevallen in week 46 aan de hand van deze methode is 646. De sterfte door corona tot nu toe is dan 34478.


7/ De oversterfte was afgelopen week het hoogste in Limburg: 60%. Dit is de hoogste oversterfte in Limburg na de eerste golf. Zelfs in de piekweek van januari 2021 was het niet hoger dan 40%. De oversterfte in Drenthe was afgelopen week zelfs hoger dan tijdens de eerste golf.


Conclusie: De sterfte is de afgelopen weken hoger dan verwacht en ligt nu, zoals verwacht, boven de sterfte in 2020 in dezelfde periode. De oversterfte komt compleet door de twee oudste leeftijdsgroepen. Een deel wordt waarschijnlijk ook verklaard door uitgestelde zorg.


Verwachting: de coronasterfte van week 46 is veroorzaakt door besmettingen uit de voorgaande weken. Gegeven het oplopende aantal besmettingen is de verwachting dat de sterfte daardoor verder stijgt. Een toenemend zorginfarct, zonder intensieve interventies, versterkt dit effect.


Verwachting 2: In 2020 werd de coronasterfte in deze periode al gedempt door de gedeeltelijke lockdown. Gegeven de stijgende besmettingen, zal de sterfte in ieder geval op de korte termijn waarschijnlijk hoger blijven dan in dezelfde periode vorig jaar.


Dit moet ik er blijkbaar elke keer weer bij zetten: ja, de vaccins werken goed tegen sterfte. Nee, ze zijn niet perfect en dus voorkomen ze niet alle sterfgevallen. Maar met tienduizenden besmettingen per dag sterven er alsnog vele mensen, zelfs met een uitermate goed vaccin.


Eindnoot In onze repo houden we wekelijks deze analyses allemaal bij, zie hier:

github.com/mzelst/covid-1…


Eindnoot 2 De verschillen tussen de oversterfte cijfers van het CBS en RIVM leg ik hieronder uit. We spraken hier ook over met @rubenivangaalen die dat in detail uitlegt: https://t.co/1duFBSi5LX

signaalwaarde.nl/aflevering-6/


Top